Beginselen van het Boeddhisme

In de module "Beginselen van het boeddhisme" belichten we een belangrijk aspect van de visie van de Boeddha en van de boeddhistische beoefening. Het uitgangspunt is telkens de westerse mens in onze huidige samenleving en de module is grotendeels gebaseerd op het boek Boeddha Nu van Dhammaketu, oprichter van het Gentse Triratna-centrum. Een interview met Dhammaketu kan je hier bekijken.

De module Beginselen van het boeddhisme is een aanrader om een aantal fundamenten van de visie van de Boeddha te leren kennen!

Deze avonden kunnen los van elkaar gevolgd worden en worden geleid door Dhammavedin. Hij is gepensioneerd leraar, werd lid van de Triratna Boeddhistische Orde in 2014 en is actief in het Boeddhistisch Centrum Gent en Metta Vihara.

De avonden zijn van 19u30 tot ongeveer 21u45 en beginnen telkens met een begeleide meditatie. 


Data voorjaar 2017 

7 feb :   De Westerse geest en de visie van de Boeddha
14 feb:  De menselijke conditie: de Boeddha stelde vast dat het leven niet volledig bevredigend is. Hij legt uit hoe dat komt en biedt een uitweg.
21 feb:  Behulpzame en en niet-behulpzame toestanden van de geest: vriendelijkheid, vrijgevigheid, geduld... versus hebzucht, boosaardigheid, eigenwaan, jaloersheid...

21 maart: Meditatie: training van de geest
28 maart: Wijsheid. Het einddoel van de boeddhistische beoefening: met heel je wezen de werkelijkheid zien zoals ze is.
4 april:     De spirituele gemeenschap (Sangha): we hebben in het spirituele leven steun en inspiratie nodig van anderen.

Praktisch: Bijdrage is op basis van dana. Wil je ons nog effectiever steunen door een maandelijkse donatie dan kan dit op het rekeningnummer  BE60 3630 5244 1270 met vermelding Dana Society. Zie ook Mandala van Vrijgevigheid