Mind in Harmony

Deze module is gebaseerd op het boek van Subhuti Mind in Harmony dat teruggaat op twee bronnen namelijk Know your Mind van Sangharakshita en de Abhidharma van de Yogacaraschool. Je zou kunnen zeggen dat het een module over boeddhistische psychologie is hoewel in het boeddhisme de verkenning van onze geest steeds in het teken staat van het ontwikkelen van hogere gemoedstoestanden om zo inzicht te doen ontstaan. En dit is een verschil met Westerse psychologie.

De module is erop gericht mindfulness te ontwikkelen, het nodige gewaarzijn, om gemoedstoestanden te helpen identificeren die behulpzaam en effectief zijn om spirituele groei te bevorderen en gemoedstoestanden die hinderlijk zijn te ontgroeien.
M.a.w. het is een oefening in het leren herkennen van dhammas, wat ook in de tweede reeks Mindfulness The Buddhist Way aan bod komt als vierde fundering, maar hier wordt het uitgediept.
De boeddhistische beoefening van dharma-vicaya wordt hier gepraktiseerd: het onderscheiden, identificeren en onderzoeken van mentale fenomenen.

Praktisch:
De avonden van deze reeks zijn los van elkaar te volgen hoewel het natuurlijk aan te raden is om zoveel mogelijk bij te wonen. De avonden zijn op basis van vrijgevigheid wat niet hetzelfde is als gratis. Help ons een cultuur bouwen waarin niet betaald wordt om iets te krijgen maar waarin gegeven wordt omdat iets waardevol is en kan doorgegeven worden aan anderen. Zie de Mandala van Vrijgevigheid