StraatBeeld

Donderdagavond, winderig, regenachtig weer, niet al te koud, maar toch niet onmiddellijk weersomstandigheden waarvan je op het eerste gezicht zou denken, ideaal om in het park te gaan zitten. Eerder aantrekkelijk om dicht bij een kachel te kruipen. En toch.

Zo’n vijftien dapperen begeven zich naar het Zuidpark en zetten zich onder de beschutting van een grote boom neer. Meditatiebankjes op een vuilniszak of op uitgespreid plastic, regenkledij goed dichtgemaakt, bereid om te gaan zitten in wat de barometer ook moge tonen, weerkundig, mentaal, emotioneel.

Mediteren in het park. Waarom?

Om een beeld te tonen van wat mogelijk is. Een StraatBeeld.

Mensen die even gaan zitten langs de straten, in de parken, even pauzeren, middenin alle drukte, lawaai en gedoe. Er even weer aan herinnerd worden wat het is mens te zijn temidden andere mensen.

Wat mogelijk is? Wij zijn mogelijk!

Er wordt ons vaak voorgehouden en evenveel keer geloven we het zelf maar al te graag dat we wolven zijn voor elkaar, dat we vooral onszelf moeten beschermen en in het beste geval de groep waartoe we behoren. Wie kan je nog vertrouwen in deze tijden? Aan vijandsbeelden geen tekort. Wij tegenover zij. Ik tegenover de rest. Ik heb maar een leven en ik moet genieten en nemen wat er te nemen valt. Ten koste van wat nodig is om mijn genot, mijn succes, mijn welvaart, mijn ontplooiing te verzekeren. Mijn mijn mijn. Een mijnenveld.

Maar het kan anders. Iets anders is mogelijk. Handen kunnen slaan en knijpen en vuisten worden maar handen kunnen ook strelen en teder aanraken. Monden kunnen verbaal vergif uitbraken maar evengoed behulpzame woorden met consideratie voor de ander. Het is aan ons en wij zijn mogelijk. Als we lichamelijk vuil zijn, nemen we een douche, als we er een hebben tenminste. Wat als we mentaal en emotioneel vuil zijn? Meditatie en ethische beoefening zijn een kwestie van mentale hygiëne. Het is mogelijk om via meditatie en ethiek mentale en emotionele vuiligheid te transformeren.

Mediteren in het park. Mensen die samen zichzelf durven veranderen. Het is mogelijk. Op politici moeten we niet wachten.

Mediteren in het park. Moge dit een StraatBeeld worden. Een StraatBeeld voor onze samenleving.

Filiep