Stapretraite 2018

Van zaterdag 18 augustus tot en met 25 augustus 2018 organiseert Triratna Gent een stapretraite. We gaan samen mediteren en verstillen tijdens een 8-daagse wandeltocht van Gent naar Brussel. Dag en nacht zullen we in de natuur verblijven, met onszelf, elkaar en het verhevene.

Deze retraite staat open voor iedereen die bekend is met de basismeditaties. Een goede conditie is wel vereist, want er zal ongeveer 20 km per dag (+- 6 uur) gewandeld worden. Zin voor avontuur en een gelijkmoedigheid in alle weer- en leefomstandigheden is ook wel aangewezen, het comfort zal namelijk gelimiteerd zijn. Eten en slapen zal tijdens deze retraite grotendeels in tenten gebeuren en de badkamer wordt voorbehouden aan zij die het echt nodig hebben.
De deelnemers hoeven echter geen slaapplaatsen ter plekke te zoeken, want alle locaties werden op voorhand geregeld door de organisatie. Ook moeten de stappers zich geen zorgen maken over het avondmaal en hoeven ze hun slaapzak en -mat niet zelf te dragen, zo kan er gefocust worden op wat er echt toe doet. Wel zullen deelnemers de lunch en meditatiemateriaal zelf op de rug nemen, maar een grote zware rugzak meezeulen op deze retraite is echt niet de bedoeling (doe ook geen grote investeringen, vraag rond in de sangha wat je kan lenen). Ook gsm’s en andere technisch materiaal laat men beter thuis, want elektriciteit zal zelden beschikbaar zijn.

Voor zij die vrezen dat we echt ‘native’ zouden gaan; maak u geen zorgen, een toilet 
op slaaplocatie (met laaggeplaatste stortbak en voldoende toiletpapier) zal steeds voorzien worden.

Om samen te vatten, de focus van de stapretraite ligt op het bewandelen van het Dharmapad, niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. We laten de overbodige luxe wat los, zodat we ons kunnen richten op wat er echt toe doet; maar daarbij maken we het ons niet nodeloos moeilijk, we laten ons ondersteunen zodat we kunnen genieten van al het moois dat ons aangeboden wordt.
We bewandelen de middenweg, en maken het elke dag stiller en stiller, op zoek naar onszelf, elkaar en het verhevene.

Verschillende programma mogelijkheden

De tocht gaat dwars door de Vlaamse Ardennen, er zullen bergen beklommen worden en hindernissen overwonnen. We starten 18/8 in het Gents centrum en eindigen na 8 dagen in Brussel. Voor zij die een 8-daagse tocht niet zien zitten, bieden we ook 2 verkorte programma's aan:

Het weekendprogramma (1 nacht) start ook zaterdagochtend in Gent en eindigt zondagavond aan Oudenaarde station, tijdens de weekendtocht zullen er niet zoveel hoogteverschillen getrotseerd moeten worden, dit maakt van dit programma de ideale keuze voor de onervaren wandelaar.

Een tweede alternatief is het weekprogamma (5 nachten) van Oudenaarde tot in Brussel, te starten maandagmorgen aan het station van Oudenaarde. Deze tocht start meteen in de Vlaamse Ardennen, waar de wandelingen wat meer uitdagend zullen zijn.

Het financiële aspect

“Neem wat je nodig hebt, geef wat je kan”, Dit is Dana.

We bouwen met Triratna Gent aan een cultuur waarin niet betaald wordt voor geleverde diensten, iets van onschatbare waarde kan je immers niet verhandelen. We streven naar een gewaarzijn van schoonheid en waarheid, waar individuen het nodige doen en geven om dit grootse te laten floreren. Daarom kiezen we er bewust voor om deze retraite volledig op basis van Dana te laten doorgaan, alle inkomsten van deze retraite gaan immers rechtstreeks naar de magere bankrekening van het Triratna Gent. Veel mensen werken op vrijwillige basis mee aan deze retraite, slaapplaatsen worden gratis aangeboden door vriendelijke gastgezinnen. Dit allemaal om zo weinig mogelijk kosten te maken. 

Dus... Geef, geef, geef! Zodat de Gentse sangha kan groeien!

Hierbij spreken we ook mensen aan die niet zullen deelnemen en onze sangha een warm hart toedragen. Ook zij kunnen een bijdrage doen.

Inschrijven en meer informatie

Inschrijven kan tot 1/8/2018, vul je aanvraag in via het webformulier en doe een donatie op BE54 8915 8421 0697 met vermelding van “stapretraite 2018 + naam”. Deelnemers zullen een brief met verdere details ontvangen. We zien er naar uit om jou, tesamen met vele andere, te mogen verwelkomen op deze unieke retraite.

Meer informatie kan steeds verkregen worden bij An, Ronny, Dries, Kalyanagita of Christophe, of via
info@triratna.be.

Hulp gezocht!

Wil je betrokken zijn in de organisatie of wil je meehelpen deze retraite groots te maken?

Dat kan!

We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die ondersteuning bieden aan de deelnemers; er moet materiaal van de ene locatie naar de andere gebracht worden, tenten dienen vakkundig opgezet worden, eten gekookt en geleverd, proviand voorzien en meer. Door een goede ondersteuning aan te bieden, kunnen de deelnemers optimaal genieten van de retraite.

In volgende tabel kan je zien welke taken er nog moeten worden ingevuld en kan je je ook opgeven als vrijwilliger.

Er zal ook een papieren versie uithangen in het centrum van Gent. Je kan je ook kandidaat stellen op deze papieren lijst. Indien je je opgeeft als vrijwilliger zal de organisatie je contacteren voor verdere uitleg en er zal ook een vergadering georganiseerd worden waar helpers vragen kunnen stellen of meer info kunnen verkrijgen.

Voor meer informatie hieromtrent kan je steeds terecht bij iemand van de organisatie (Kalyanagita, Ronny, Kathleen, An, Christophe, Diedrik of Dries) of stuur een mailtje.