Triratna: Boeddhisme voor vandaag

In Triratna Gent leren we meditatie en boeddhisme op een manier die relevant is voor het leven vandaag.

Ons aanbod is toegankelijk voor iedereen, je hoeft geen boeddhist te zijn om bij ons te komen mediteren of een cursus te volgen. De deur staat voor iedereen open.

Alle activiteiten gebeuren in een sfeer van vriendschap, community en vrijgevigheid.

Een programma van de activiteiten in het Boeddhistisch Centrum Gent vind je hier. Daarnaast organiseren we regelmatig retraites in ons retraitecentrum Metta Vihara.

Triratna Gent is deel van de internationale Triratna beweging met stadscentra en retraitecentra in de hele wereld.

Download de brochure
Meditatie en boeddhisme ontdekken.
Wie we zijn, wat we doen, de leer van de Boeddha.

De ordeleden

De leraren van het Boeddhistisch Centrum Gent zijn leden van de boeddhistische orde Triratna.

De namen, waar we even aan moesten wennen, hebben we gekregen toen we in de orde werden opgenomen. Elk van deze namen heeft een speciale betekenis en wijst op bepaalde kwaliteiten van die persoon. In dit opzicht zijn de namen ook een uitdaging voor hun dragers – een opdracht om bepaalde kwaliteiten echt te ontwikkelen door intensieve beoefening.

Arthakusalin

Arthakusalin werkt voor de Gentse Sangha en weet zich geïnspireerd door de schoonheid en rijkdom van de Dharma. Zijn naam komt uit de Karaniya Metta soetra en betekent “hij die vaardig is met betrekking tot (de rijkdom van) het spirituele doel”. Ontvankelijkheid, menselijkheid, openheid, vriendschap in het goede en voeling met het ontzaglijke is waar hij zich wil aan overgeven. 

Dhammaketu

In 1988 kwam Dhammaketu in contact met de Triratna Boeddhistische Beweging. In 1996 richtte hij het Boeddhistisch Centrum Gent op. Tot zijn 25ste was hij Benedictijner monnik. Dhammaketu studeerde filosofie, was mede-oprichter van de groene partij Vlaanderen en gedurende 8 jaar volksvertegenwoordiger. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar het omzetten van de visie van de Boeddha in uitdrukkingen die aansluiten bij onze westerse cultuur. Hij laat zich graag inspireren door de oude Pali teksten. Hij is de auteur van ‘Boeddha NU’ en ‘Homo Sapiens in boeddhistisch perspectief’.

Dhammavedin

Dhammavedin is gepensioneerd leraar en sinds 2005 actief in het Gentse Triratna Boeddhistisch Centrum en in het retraitecentrum Metta Vihara net over de grens in Zeeuws-Vlaanderen. In Gent leidt hij Sangha-avonden en studiegroepen. Hij steunt ook enthousiast de Triratna Sangha van Brussel. Dhammavedin is gepassioneerd tuinier, spiedt naar het pittoreske ongerijmde en barst te pas en te onpas uit in vertellingen, rijmelarij en gezang.

Dipankari

In 2001 bezocht Dipankari een VWBO (nu Triratna) sangha dag. Geraakt door de verwelkoming en vriendelijkheid die dag, bleef zij in contact en werd actief op Sangha avonden, retraites en studiegroepen. In 2016 werd ze geordineerd in Akashavana in Spanje. Haar naam betekent: drager en brenger van licht. Dipankari houdt van eenvoud, zorg, directheid en speelsheid. Zij werkte 30 jaar als kleuterleidster en daarna als cranio sacraal therapeut.

Kalyanagita

Kalyanagita werd in 2016 geordineerd in de Triratna Orde. Haar naam betekent ‘zij die zingt van vaardig handelen’. Ze verdeelt haar tijd tussen het ondersteunen van het Boeddhistisch Centrum Gent en cello lessen geven. Ze houdt erg van verstilling en contemplatie en de link hierin met schoonheid en waarheid (een andere betekenis van Kalyana, vrij naar J. Keats: ‘wat schoon is, is waar en wat waar is, is schoon’).

Karunasraddha

Karunasraddha werd geboren in 1983 en in de Orde in 2022. Ze heeft een passie voor het verweven van de 3 Juwelen met het leven van alledag, het beoefenen ‘in the midst of our lives’. Ze is gefascineerd door de Niyama’s en de invloed die we kunnen hebben op Karma Niyama. Haar Dharma deur is Dukkha. De People Of Colour beweging binnen Triratna draagt ze een bijzonder warm hart toe. Haar naam betekent: ‘zij die mededogen en vertrouwen heeft’.

Lokeśvarī

Lokeśvarī kwam eind 2009 in aanraking met de Triratna beweging en werd direct gegrepen door meditatie en retraites. Dit veranderde en verdiepte haar leven. Geïnspireerd door de Dharma richtte zij Gewoon Leven op, een organisatie voor mensen met jongdementie en mantelzorgers, en werd rouw- en verliesconsulent. Ze is zowel betrokken bij het Boeddhistisch Centrum Gent als bij Metta Vihara (retraitecentrum in Zeeuws-Vlaanderen, Nederland).
Lokeśvarī is een andere naam voor de vrouwelijke vorm van Avalokiteshvara (= Kuan Yin), te vertalen als ‘zij die het huilen van de wereld hoort’. Lokeśvarī werd geordineerd in 2021 in Adhisthana in Engeland. Ze houdt van de natuur, stilte, schoonheid en vriendschappen.

Maitripa

Maitripa leerde de Dharma en Triratna kennen in 2012 in Turkije en was een tijdlang verbonden aan de Sangha’s van Brussel en Gent. Sinds 2019 leeft hij in Padmaloka, een Boeddhistische gemeenschap en retraitecentrum in Engeland. Hij woont, werkt en beoefent er met 14 andere mannen. Hij geniet enorm van de spirituele vriendschap in de woongemeenschap, van de Dharma beoefenen, van groeien en anderen helpen groeien. In 2022 werd hij geordineerd en ontving hij de naam Maitripa: hij die liefdevolle vriendelijkheid beschermt. Maitripa heeft een passie voor het klimaat. Voor hij naar Padmaloka trok startte en runde hij een sociale onderneming rond voedselverspilling.

Maitrivirya

Ik ben Maitrivirya, sinds 2011 verbonden aan Triratna en het Gentse centrum. In 2020 werd ik geordineerd. De dingen des levens en keuzes leidden mij naar Bohan, een dorpje in de Ardennen waar ik samen met mijn man Geert bouw aan leven vanuit Dharmisch perspectief. Mijn drie prachtige dochters en twee stiefzonen bezoeken ons vaak in weekends en vakantieperiodes. Ik bied in Bohan meditatielessen, mindful mouvement en coaching aan. In de toekomst ga ik er ook mensen ontvangen voor (solo)retraites en in de gemeenschap het Sangha-juweel laten bloeien. Verbonden blijven met de Gentse orde en Sangha is iets waar ik actief aan werk en zoekend ben naar de vorm.

Moksharuchi

Sinds 1995 werd Moksharuchi geraakt door het boeddhisme en meditatie, via Tibetaanse scholing. In 2006 kwam ze voor het eerst in Triratna Boeddhistisch Centrum Gent en zag dat dit het was waarnaar haar hart op zoek was. De 3 Juwelen werden wezenlijk in haar dagelijks leven en ze houdt van rust, eenvoud en verstilling. Moksharuchi werd geordineerd in 2021. Ze is actief betrokken in de Gentse Sangha en het retraitecentrum Metta Vihara in Zeeuws-Vlaanderen (Nederland). Moksharuchi betekent ‘zij die een verlangen heeft voor vrijheid’. Ze vindt haar vrijheid door haar hart open te stellen en te leven vanuit liefdevolle aandacht en vriendschap, en dit is belangrijk voor haar. Ze is moeder van 2 volwassen zonen en oma van 6 kleinkinderen.

Upekshadaka

Bart Upekshadaka vond in 2003 de weg naar Triratna en werd in 2008 geordineerd. Eén van zijn grote passies is de Dharma en meditatie praktisch en down-to-earth aan anderen aanreiken, ook aan niet boeddhisten. Dit vertaalt zich hoofdzakelijk in het werk in het breathworks mindfulness centrum Gent, waar hij zich sinds 2009 full time mee bezig houdt.

Vajrapani

Sinds 1996 een vertrouwd gezicht bij Triratna Gent. In 2022 werd hij geordineerd in Guhyaloka (Spanje). Hij werkt als planner van fietsinfrastructuur en heeft een passie voor cartografie en de geschiedenis van steden. Vajrapani is ervan overtuigd dat boeddhisme ons lichter, wijzer en medevoelender maakt. Vriendschappen binnen de Sangha liggen hem nauw aan het hart. Vajrapani heeft een opgroeiende tienerdochter.

Vertrouwenspersonen

We vinden het van groot belang dat iedereen die bij ons binnenstapt zich in alle opzichten altijd veilig kan voelen. Binnen Triratna proberen we met elkaar om te gaan vanuit de “liefdesmodus” en niet vanuit de “machtsmodus”. Mocht het ondanks onze inzet toch gebeuren dat je je niet veilig voelt of hebt gevoeld of dat er over je grenzen is gegaan en het is niet mogelijk dit met de mensen ter plekke te delen, dan kun je contact opnemen met één van onze twee aanspreekpersonen integriteit. 
Het volledige ethische en deontologische charter van de Belgische Boeddhistische Unie die Triratna Gent heeft ondertekend vind je hier: www.buddhism.be/nl/charters-and-statuses

Diedrik De Mulder

Ik ontdekte de Dharma en Triratna Gent eind 2010 eerder toevallig na een reis in Sri Lanka. Ik werd mitra in 2016 onder andere omdat ik diep geraakt en geïnspireerd werd en word door het bodhisattva ideaal. In dezelfde periode volgde ik een opleiding tot Breathworks Mindfulness trainer om mindfulness te kunnen aanbieden in het kader van mijn werk als psychiater en psychotherapeut. In 2020 verhuisde ik naar Oostende, maar ik blijf zoveel als mogelijk betrokken bij de Gentse Sangha. Ik volgde de opleiding van de Belgische Boeddhistische Unie tot “aanspreekpersoon integriteit” in 2022.  

Karunasraddha

Karunasraddha werd geboren in 1983 en in de Orde in 2022. Ze heeft een passie voor het verweven van de 3 Juwelen met het leven van alledag, het beoefenen ‘in the midst of our lives’. Ze is gefascineerd door de Niyama’s en de invloed die we kunnen hebben op Karma Niyama. Haar Dharma deur is Dukkha. De People Of Colour beweging binnen Triratna draagt ze een bijzonder warm hart toe. Haar naam betekent: ‘zij die mededogen en vertrouwen heeft’.

Triratna in de Lage Landen en internationaal

Triratna België werkt intensief samen met Triratna Nederland.
We doen samen retraites, onderhouden vriendschappen en geven essentiële teksten uit in het Nederlands.

We onderhouden ook krachtige relaties met Triratna centra in de rest van de wereld.

Arthakusalin

Arthakusalin werkt voor de Gentse Sangha en weet zich geïnspireerd door de schoonheid en rijkdom van de Dharma. Zijn naam komt uit de Karaniya Metta soetra en betekent "hij die vaardig is met betrekking tot (de rijkdom van) het spirituele doel". Ontvankelijkheid, menselijkheid, openheid, vriendschap in het goede en voeling met het ontzaglijke is waar hij zich wil aan overgeven.

Dit zal sluiten in 0 seconden